Symptomen en behandeling ischias

Ischias nader verklaard

Met Ischias wordt de beknelling van de lange zenuw die langs de achterkant van uw been loopt bedoeld. Het kan zijn dat de zenuw bekneld is geraakt omdat u een hernia heeft opgelopen, een uitstulping van een tussenwervelschijf.

De belangrijkste symptomen zijn pijn of een tintelend gevoel in één van uw benen, spierzwakte of krachtverlies en tragere reflexen in benen en voeten. Maar denkt u niet meteen aan het ergste. Bij ischias kan de zenuw ook heel goed op een andere plek in het lichaam bekneld zijn geraakt. Chiropractie Staphorst kan het natuurlijke herstelproces van ischias versnellen door de normale bewegingsfunctie te herstellen waardoor de zenuw niet langer verkeerd wordt belast.

 

Het woord ischias is afgeleid van een van de grotere beenzenuwen; de nervus (zenuw) ischiadicus. Het is een zenuwbundel die ontstaat uit een samenvoeging van zenuwen vanuit het lage ruggebied. Vanuit de lage rug loopt de zenuw door de bil verder naar de knieholte en vervolgens richting de voet. De zenuw is het meest kwetsbaar om bekneld te raken in de lage rug en bilgebied.

 

Een bedrukking van deze ischiaszenuw wordt mogelijk veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf (hernia) of door slijtage in de onderrug. In de bil loopt de ischiaszenuw bij sommige mensen door een spier (piriformis spier). Als deze spier voor een lange tijd samentrekt kan de zenuw bekneld raken. Naast pijn naar het been kan ischias zich uiten in doofheid en tintelingen in het onderbeen.

 

Iedereen heeft zelf ooit wel een tijdelijke zenuwbeknelling ervaren, bijvoorbeeld wanneer je te lang met de benen over elkaar zit. Het gevolg is tintelingen of een doof  gevoel in de voet of been. Even staan of bewegen verhelpt deze klachten vaak weer.

Tijdens het lichamelijk onderzoek zal onze chiropractor de functie van de ischiaszenuw testen en onderzoeken of er in het verloop van de zenuw beknellingen aanwezig zijn.

Oorzaken Ischias

 • Blessures (bv. door een ongeval)
 • Lange tijd zitten in een verkeerde houding 
 • Fout tillen en bukken
 • Slapen op een slecht matras
 • Verkeerde houding bij zitten, staan of lopen

Andere oorzaken zijn o.a.:

 • Niet genoeg lichaamsbeweging
 • Zwangerschap
 • Overgewicht
 • Stress
 • Erfelijke factoren

 

Waaraan herkent u ischias?
De naam ischias komt van de naam van een zenuw, de Nervus Ischiadicus. Deze zenuw is bijzonder lang en loopt vanuit de onderrug langs de bil helemaal tot aan de kuit en voet. Bij ischias komt er ergens langs deze baan teveel druk op de zenuw. Deze druk leidt tot irritatie of een ontsteking. Patiënten omschrijven ischias als:

 • Uitstralende zenuwpijn in de bil.
 • Uitstralende pijn in het been.

 

Chiropractische behandeling ischias Amersfoort
Voor de behandeling van ischias gebruiken de chiropractoren van Staphorst bepaalde rek- of tractietechnieken, manipulatietechnieken en technieken die de spierspanning verminderen. Zo creëren we ruimte voor de zenuw en vergroten we de beweeglijkheid van het gebied. Chiropractie vermindert ischias klachten door eerst de wervelkolom te onderzoeken en te controleren op mogelijke blokkades. De behandeling zelf doet geen pijn en u zult merken dat ischias snel minder wordt. Maak gerust een afspraak voor de behandeling van ischias bij Chiropractie Staphorst.